Aktuellt

Svampförgiftning

En del av våra svampar är tyvärr giftiga och kan ge skador på inre organ. Katter brukar inte äta dessa varför det är mycket sällsynt med svampförgiftning hos dessa. Hundar kan vara mer benägna att tugga i sig svampar som luktar gott. En del av våra giftiga svampar smakar inte illa, varför de ibland äts av hundar. Det finns olika gifter. Man kan dela in dem i två huvudgrupper som sedan kan delas in i undergrupper.

Dels snabbt uppkomna symptom och senare uppkomna symptom. Om er hund ätit svamp och börjar kräkas inom någon eller några timmar, är det oftast inte förenat med någon större fara. De svampar som ger symptom först efter en till två veckor kan ha skadat inre organ och därmed bli livshotande. Vit flugsvamp och lömsk flugsvamp misstas ibland att vara champinjoner men notera dock att flugsvampen är vit på undersidan. Om er hund ätit dessa skall ni vända er till en klinik. Om hunden kräks i omedelbar anslutning till intaget brukar de återhämta sig inom några timmar upp till ett dygn.

Om ni besöker en djurklinik så ta gärna med er svampen eller ett foto på den som er hund ätit, för identifiering. Förr rekommenderade man att ge sin hund salt för att på så sätt framkalla kräkning, vilket inte rekommenderas idag då det kan orsaka mer skada än nytta.

Källa Small Animal Toxicology

Klicka här för att läsa mer om andra vanligt förekommande frågor under rubriken "Visste du att".


Huggormar

Ja nu kommer sommaren med stora steg. Huggormarna trivs och våra nyfikna hundar och katter vill gärna undersöka vad dessa är för mystiska djur. De flesta hundar (96%) klarar ormbett även om de får en rejäl allmän påverkan. Katter har ännu högre överlevnadsprocent. Det finns i stort sätt inge behandlig annat än understödjande t.ex. dropp och smärtstillande. Låt alltid en veterinär bedöma läget.


Råttgift. (Alfacloralos)

De äldre råttgiften var av kumarin typ dvs störde koagulationen vilket medförde blödningar och död. I dag har det kommit andra gifter Alfacloralos är ett av dem som verkar på helt annat vis.

I låg dos verkar det ge nervös stressbild och i högre dos ger det neurologiska symptom och hypotermi vilket betyder låg temp till den grad att läget blir livshotande. Man skiljer på primär och sekundär förgiftning . Med primär menas då djuret äter medlet direkt vilket är ovanligt för katt. Sekundär förgiftning menas att djuret (katten) äter en mus eller fågel som har giftet i sig. Detta senare anses inte vara farligt även om den kliniska bilden kan vara drastisk. Behandlingen består i att man stödjer vitala funktioner såsom höja kroppstemperaturen ges dropp för att öka cirkulationen. Det är viktigt att ge en sekundärförgiftad katt lite tid och inte pga. situationen ge upp. Ta tempen. Katt ligger mellan 38,4-39C

Jag får en känsla av att vi pga. läget inte alltid fattar rätt beslut. Det finns mycket annat som kan vara orsaken till plötslig sjukdom o död. Kräv så långt det är möjligt vid ev. sådan överraskande händelsen diagnos av veterinärer inte bara gissning. Det är synnerligen viktigt för alla parter att få veta vad som orsakat dödsfallet. Källa BSAV2018


Ekollon

Fortfarande kan man läsa att ekollon är beroendeframkallande hos hund (fungerar som knark) Detta är en myt och taget ur luften utan minsta verklighetsförankring. 
Ekollon kan fastna i tarmen däremot det är det enda i praktiken ni behöver veta. Om hunden tuggar sönder ett flertal ekollon så att dess innehåll kommer ut kan de ge irriterad tarm på sin höjd eftersom de passerar så snabbt. (Källa BSAVA 2019)


Leg. Vet. Lage Bellström
Din smådjursspecialist online